Responsive text-38

Godina 2017. iz astrološkog kuta će biti zaista zanimljiva i dinamična. Godinu će obilježiti prvenstveno tranzitni Jupiter u znaku Vage, koji će tokom godine graditi napete aspekte sa Uranom (opozicija), Plutonom i Marsom (kvadrati), dok će ga istovremeno sekstilom podržavati Saturn iz znaka Strijelca.

Jupiter i Saturn su suprotnih priroda, jer za razliku od Jupitera, Saturn je taj koji skuplja i inhibira, ali pod određenim uglovima, njihovi utjecaji se nadopunjuju, što je ovdje slučaj (aplikacija uz recepciju!). Recepcija Saturna i Jupitera donosi potrebu za pravdom i jednakošću, ubrzava sudske procese i trgovačke poslove, te jača tržište nekretnina i vrijednosnih  papira.

Saturn će krajem godine napustiti znak Strijelca, a do tad, podržan aspektima Jupitera i Urana, donijet će makar djelomično razrješenje migrantske krize, te pojačati u ljudima empatiju i želju za pomaganjem drugima, gdje god se oni nalazili, kojoj god religiji pripadali, te kojim god jezikom govorili. U ovoj će godini svijet naučiti poštivati razlike, te će jednostavno doći do brisanja nekih međukulturnih granica.

Uran u trigonu sa Saturnom, podržan lunarnom eklipsom u znaku Lava u veljači nas jednostavno vodi naprijed, u budućnost, gdje vlada kozmopolitski duh, bez okretanja ka prošlosti, a koju ćemo jednostavno morati otpustiti i oprostiti joj, u čemu će nam pomoći solarna eklipsa u znaku Riba.

Međutim, neće baš sve biti tako idealno u 2017. godini. Mars, planeta koja uvijek zvecka oružjem, godinu započinje u znaku Riba, skupa sa Neptunom i Ketuom. Tranzitni Mars u istom znaku sa jednim od Mjesečevih čvorova uvijek donosi atentate, nesreće ili druge eskalacije nasilja, koje moraju poljuljati svjetsku sigurnost.

Također, zapamtite da Mars u Ribama, do Neptuna, mora udariti tri puta! Do sada smo pod njegovim utjecajem imali atentat na ruskog ambasadora u Turskoj, napad na tržni centar u Berlinu, pa nažalost možemo očekivati još jedan ozbiljniji eksces do kraja njegovog tranzita kroz znak Riba, odnosno do 29. 1.

Nažalost, ni tu neće biti kraj njegovim utjecajima. Krajem veljače Mars će se naći u konjunkciji s Uranom u znaku Ovna, te se pridružiti već aktualnoj opoziciji s Jupiterom. Opozicija Urana i Jupitera izaziva velike probleme u prometu, posebno u avioprometu (nedavno smo bili svjedoci velike aviotragedije u Rusiji).

Mars donosi dodatnu dozu agresije ovom aspektu, pa pored problema u avioprometu, ovo je i slika bombardiranja na Bliskom Istoku (Saudijska Arabija, Jemen, Irak, Iran…). Ovim aspektom također može biti pogođena i Njemačka, koja se također vezuje za znak Ovna. Kada je u pitanju odnos Istoka (Ovan) i Zapada (Vaga), teške retorike će definitivno biti, ali će sve ostati na pukom natezanju, bez većih sukoba, što je i priroda aspekta opozicije.

Obe planete su u dugotrajnom kvadratu sa Plutonom u Jarcu, ali njegovi efekti su daleko suptilniji, jer Pluton polako, ali sigurno, od 2008. godine unosi sistemske promjene u aktualnom sistemu vladanja i svjetskom poretku.

Napetost ovih aspekata će se osjećati tokom cijelog proljeća, jer ćemo na astrološkom nebu prvo imati retrogradnu Veneru u Ovnu, pa retrogradan Merkur u Biku/Ovnu. U ovom periodu će cijene zlata, nafte i žitarica značajno varirati na svjetskom tržištu, te će se činiti da svijet ponovo zapada u dublju ekonomsku krizu, ali takva situacija je samo privremena.

Tokom lipnja će nekoliko planeta napraviti opoziciju iz znaka Blizanaca sa Saturnom u znaku Strijelca, te ponovo aktivirati stare boljke, posebno one iz kolovoza 2016. godine. Ovo posebno može pogoditi SAD, koji se vezuju za znak Blizanaca, pa možemo očekivati neki skandal u njihovoj visokoj politici.

Ljeto 2017. bit će zaista vatreno. Tranzitni Mars će ući u znak Raka i zatvoriti veliki kardinalni križ s Jupiterom, Uranom i Plutonom. Riječ “križ” ovdje ima metaforičku ulogu, ali će se mnoge države, političari, pa i obični ljudi zaista osjećati “razapeto”. Zamislite lonac kipuće vode, te tu vodu prolijete na trafostanicu pod visokim naponom. Kratak spoj i strujni udar! Upravo tako ćemo osjetiti taj kardinalni križ. Ovakva konfiguracija će imati različite efekte. Vremenske nepogode i različiti tektonski poremećaji u različitim dijelovima svijeta (Japan, zapadna obala obje Amerike itd). Pojačana teroristička aktivnost, ali i intervencija zakona i razbijanje nekoliko terorističkih jedinica.

U svibnju će i Mjesečevi čvorovi promijeniti znakove, te će nakon 18 mjeseci prijeći iz Djevice/Riba u Lava/Vodenjaka. Rahu, Sjeverni čvor, u Lavu traži od nas da se okrenemo sebi i da kroz različite izazove savladamo ego, te da se istaknemo u grupi (Ketu u Vodoliji). Nažalost, ovo neće poći za rukom mnogima, pa će tokom boravka Marsa u znaku Raka i njegovu opoziciju sa Plutonom doći do jačanja ekstremno desničarskih pokreta u različitim dijelovima svijeta, a naročito u Evropi, što će dovesti do protesta i sukoba s policijom.

Opozicija Jupitera i Urana će svoj epilog dobiti nakon 27. rujna, kada će ovaj aspekt biti posljednji put egzaktno formiran. Ovaj aspekt također odnosi važne javne ličnosti. U 2016. godini smo svjedočili brojnim smrtima u svijetu poznatih i slavnih, a taj trend će se nažalost nastaviti i u 2017. godini, gdje možemo očekivati bar četiri takva slučaja. Također, krajem ljeta vjerojatno će nas iznenaditi smrt jednog vladara ili važnog člana neke kraljevske porodice, a tokom godine je moguća i smrt nekog vjerskog poglavara.

Ni jesen neće biti ništa mirnija. U listopadu Jupiter prelazi u znak Škorpiona, a prati ga Mars u znaku Vage, dok Saturn “broji sitno” u znaku Strijelca. Ponovo sukobi u arapskim zemljama, oštra retorika iz EU bez konkretne akcije, SAD u vlastitim financijskim problemima, i tako dalje. Iz prikrajka sve to promatra Pluton, koji radi svoj posao, nezapaženo vrši promjene iz temelja, ruši staro, i strpljivo čeka svanuće novog i boljeg!

AdSense 300×250 left text-20

Odnos Trumpa i Putina, SAD i Rusije

Već je prošlo neko vrijeme od proglašenja rezultata američkih predsjedničkih izbora, ali se fama oko izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika još ne smiruje. Ono što sve najviše zanima je Trumpov odnos prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ako pogledamo njihove horoskope, vidjet ćemo niz podudarnosti. Obojica su rođeni u zračnim znacima (Putin – Vaga, Trump – Blizanci), koji naglašavaju mentalnu aktivnost i želju za dobrom komunikacijom. Međutim, postoje neke značajne razlike.

Putin je u podznaku Škorpion, a Sunce mu je do Saturna, on je hladnokrvan i odličan strateg, koji zna kad i gdje treba da udari svom snagom, a kad da se povuče, dok je Trump u podznaku Lav, gdje mu je i Mars, dok je njegovo Sunce do Urana. Nametljiv, bučan, udara se u prsa, dok obećava kule i gradove. Nemiran, ali brz um (Sunce/Uran), on jako dobro zna da mu je teatralnost najjači adut i da njegov show svi prate, a u rezervi uvijek ima plan B. Zaista dvije političke figure!

Dalje, Trumpov ascendent i Mars padaju na Putinov Pluton i MC, dok je Putinov Jupiter na Trumpovom MC-u. Sve što jedan od njih uradi, ovaj drugi će se iz petnih žila truditi da to uradi bolje. Putinov Mars je u Strijelcu, gdje je Trumpov Mjesec, Trumpovo Sunce je egzaktno na Putinovoj Fortuni, točki sudbine, u 8. polju (destrukcija, smrt).

Ovo nam govori da će između njih doći bar do dva veća sukoba, ali ne nužno s fatalnim posljedicama. Njihova sinastrija je puna napetih aspekata, oni žive i vladaju dva potpuno različita sistema, ali upravo će to dati dinamiku njihovom odnosu i političkoj interakciji. Oni su se jednostavno morali sresti u ovom vremenu na datim pozicijama, to nije bila stvar njihovog izbora.

Ova 2017. godina bi mogla biti turbulentna i za jednog i za drugog. Trump bi već od veljače mogao osjetiti neke zdravstvene poteškoće, koje bi ga mogle pratiti tokom cijele godine, pa će on biti samo pro forma predsjednik, dok će stvarne odluke donositi njegova administracija, skupa sa različitim interesnim krugovima u američkim zakonodavnim tijelima (Kongres, Senat).

Godina neće biti sjajna ni za Putina. Solarna eklipsa 21. 8., u znaku Lava u njegovom 10. polju, skupa s nešto kasnijom konjunkcijom Marsa i Rahua, može ozbiljno poljuljati njegovu poziciju. I kod njega je izvjesno ili pogoršanje zdravlja ili pokušaj puča/atentata. Ipak, i jedan i drugi bi na kraju godine trebali ostati na svojim pozicijama, te se truditi da tokom 2018. učvrste vlast.

300×250 centar text-39

Što čeka Balkan? 

Na Balkanu ništa novo! Dok svijet rješava neke krupnije stvari, mi se bavimo svojim ustaljenim problemima. Srbija i Hrvatska će nastaviti svoja prepucavanja preko leđa EU, ali će na kraju ipak morati naći kompromis, najkasnije do kraja ljeta.

Crna Gora je ostvarila prividnu političku stabilnost, ali druga polovina godine opet donosi probleme, proteste i vrlo vjerojatno nove izbore.

Makedoniju čeka slična sudbina, s tim što će se kod njih prve tenzije osjetiti već u prva dva-tri mjeseca ove godine.

U BiH bi u ovoj godini najviše pažnje mogao privući jedan sudski proces, početak rekonstrukcije Ustava, te novi aranžman sa MMF-om, koji će biti potpisan u “minut do ponoći”.

Potres na proljeće na području Dinarskog planinskog sistema. Mjestimične elementarne nepogode tokom ljeta i jeseni.

Astrolog: Miloš Tomić – wisdomofstars.blogspot.hr

Preuzeto s: astroportal.in