Postoje indijski načini pročišćavanja nosa i sinusa koji se zovu jala i sutra neti, a koji nisu dovoljno poznati zapadnoj kulturi. Bolje rečeno, u zadnjih petnaestak godina su postali poznati i u zapadnoj kulturi, te su demistificirani i jasno objašnjeni, ali o samoj vrijednosti takvih tehnika praktično primijenjenih i danas se ne zna puno.

Iznimka su jedino alternativne grupe gdje se može naći informacija ili čak preko kratkih seminara dobiti uputa o samoj tehnici, ali to ništa ne garantira samo iskustvo primjene i dobrobiti koje one donose. Naravno da znači ako tehniku na nekom seminaru isprobate, ali nakon toga se najčešće zaboravlja i ne primjenjuje.

Tehnike potječu iz razine bazične indijske tradicije, ne zahtijevaju mnogo osim redovite prakse i u biti su jednostavne, samo je potrebno odbaciti eventualni strah i demistificirati ih. Tek onda su svakodnevno primjenjive i korisne.

300×250 centar text-39

Jala Neti

Jala Neti

Jala Neti

Jala Neti povoljno djeluje na zdravlje nosa, grla, pluća, očiju, uši i poboljšava mentalnu i duhovnu aktivnost.

 • čisti nos od bakterija, virusa i viška sluzi
 • pročišćava sinusne kanale
 • potiče prirodni mehanizam zaštite organizma od upala i infekcija sinusa, grla i nosa
 • stimulira rad mozga
 • pomaže kod migrena, epilepsije i depresije
 • pomaže kod infekcija i začepljenja uha i tinitusa
 • poboljšava koncentraciju i bistrinu uma
 • pomaže kod odvikavanja od pušenja

TEHNIKA

Za izvođenje tehnike Jala Neti trebat će Vam posebna posuda za vodu. Takva posudica se zove Neti lota, a kupiti ju možete u centrima joge, ljekarnama ili bio shopovima.

 • Napunite posudu mlakom vodom i dodajte sol. Dobro promiješajte. Voda ne bi trebala biti prehladna, ni prevruća. Proporcija soli je 1 čajna žlica na pola litre vode.
 • Nagnite se nad lavabo. Umetnite produžetak posude u lijevu nosnicu, a glavu polako nagnite na desnu stranu.
 • Držite usta otvorena i polako dišite kroz njih. Voda bi trebala početi ulaziti u lijevu nosnicu i izlaziti kroz desnu.
 • Pustite da voda slobodno curi 20-tak sekundi. Sklonite posudicu i očistite nos snažnim disanjem i to jednu po jednu nosnicu ispuhujući. Potrudite se da nos nakon ispiranja bude što više suh, bez zaostajale vode, što se može desiti, ali ne marite za to, naknadno će spontano iscuriti. Stoga je dobro i da se prignete u pojasu prema tlu dolje i zadržite položaj desetak sekundi, višak vode će spontano iscuriti.
 • Ponovite isti postupak s desnom nosnicom.
 • Tehniku Jala Neti možete raditi svako jutro.

300×250 centar text-39

Sutra Neti

Čišćenje i masiranje nosne sluznice gumenom trakicom

Sutra Neti

Sutra Neti

Sutra neti je također efikasna i korisna metoda čišćenja i masiranja sluznice nosa maksimalno u dubinu nosnog otvora do otvora s grlom, tako da možemo djelovati na cijelu dužinu nosnog prostora – kanala i najbolje ju je primjenjivati nakon ispiranja s neti lotom. Znači kada usvojimo dobro prvo tehniku jala neti ispiranja slanom vodom, možemo pristupiti drugoj dodatnoj tehnici tj sutra neti koja nam maksimalno omogućava da djelujemo na slijepljenu sluz koja nije isplahnuta i dalje blokira disanje. Preporučio bi bar iskustvo od godine dana ispiranja nosa samo jala neti tehnikom, a zatim možete probati i sutra neti tehniku i imati uklopljene dobrobiti od obje. Nemojte žuriti jer samo tako postupno i istrajno metode se uklapaju i nadopunjuju, a korisni efekti na zdravlje se pojavljuju.

TEHNIKA

Sutra neti gumica se polako ugura u nos preko jedne nosnice, sve dok drugi kraj gumice ne izađe duboko u grlo pa ga moramo s dva prsta jedne ruke uhvatiti i to brzo pritom pazeći da ne nadražujemo previše kontakt s grlom i rukom jer dolazi do nadražaja za povraćanje.

Zatim se gumica nježno vuče naprijed i natrag nekoliko puta da blago masira cijelu dužinu sluznice, pogotovo teško dostupna mjesta. Isti postupak se ponavlja s drugom nosnicom.

Nakon ovoga postupka obavezno primijenite još jednom jala neti ispiranje. Dijelovi blokirajuće sluzi koja je bila slijepljena ili sasušena u dubljim dijelovima nosa sada će isplivati i imati ćete savršeno čist i prohodan nos za ugodno disanje.

Kada su tehnike urađene operite neti lota ispirač i sutra neti gumicu. Možete ih staviti u posebnu plastičnu kutiju da se suše i uvijek ih održavajte čistima do idućeg korištenja.

Kako se gumica troši, može početi pomalo pucatui te obavezno obratite pažnju na njenu kvalitetu i trajnost te je zamijenite novom čim primijetite znakove oštećenja. Nove gumice možete naći u alternativnim web shopovima, kao i neti lota ispirač ili kod grupa koje rade hatha yogu.

w1

Ako vam se eksperimentira sve ovo možete napraviti sami ili pratite i tražite gdje se održavaju seminari kriya yoge pa na tečaj. Nažalost ti tečaji i nisu tako česti, stoga nemojte čekati. Savjetujem da probate sami, polako i strpljivo!

Napisao: Ivo Šeparović / alterways.com.hr

300×250 centar text-39