A

ASAFOETIDA –  jedan od omiljenih egzotičnih začina za slana jela, može se nabaviti u lokalnim Centrima za vedsku kulturu (adrese na kraju knjige), nekim trgovinama zdrave hrane te u prodavaonicama orijentalnih namirnica. Izvrsna je zamjena za luk i češnjak zbog puno finijeg okusa; nema oštar miris pri sjeckanju i reakciju suznih očiju a što je najbolje- ne ostavlja onaj intenzivan osjećaj u ustima i stomaku kao luk i češnjak. Naravno, ako ne možete nabaviti asafoetidu, možete koristiti luk, poriluk, češnjak ili vlasac. Asafoetida je inače aromatični dio korijena velikog koromača Ferula asafoetida koji raste u divljinama središnje Azije. Koristi se u malim količinama.

 

B

BASMATI RIŽA – Mirisna i vrlo kvalitetna riža dugog zrna s  područja Sjeverne Indije i Pakistana, prekrasne arome i okusa. Servirana čak i sa samo malo maslaca, basmati riža je uistinu prava gozba. Vrlo je jednostavna za kuhanje i iako je nešto skuplja od obične riže, ona vrijedi svakog novčića. Može sa nabaviti u skoro svim trgovinama kao bijela basmati riža. Također postoji i integralna basmati riža u trgovinama zdrave hrane.

 

BOSILJAK, BAZILIKA – Bosiljak je list Ocimum basilicum, lisnate biljke jarko zelene boje. Njezino ime basil nastalo je od grčke riječi basileus (king) , a ime je dobila zbog svog bogatog mirisa. Ova biljka pretežno se uzgaja u Italiji, Francuskoj i Egiptu, ali može uspijevati bilo gdje. U Indiji i Jugoistočnoj Aziji bosiljak se smatra svetim, pa se koristi i u religioznim obredima. Bosiljak ima slatkasti miris i upotrebljava se svježe ubran i sasušen, mada je njegova aroma puno izraženija kada se upotrebljava kao tek ubrani list. Njegov ukus naročito dolazi do izražaja u kombinaciji sa rajčicom. Vrlo često ga nalazimo u talijanskim receptima. Bosiljak se dodaje juhama,umacima, salatama, prelivima, siru te tjestenini i pizzama.

 

C

CHILI – Chili je mala paprika koja se uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi, Indiji i na Dalekom istoku. Može se upotrebljavati svježa i sasušena. Svježe paprike mogu biti zelene ili crvene boje. Zelene su znatno ljuće od crvenih, a sjemenke su najljući dio kod obje vrste. Crvena paprika može biti razne jačine: blaža vrsta koristi se za pripravu crvene paprike u prahu kao začina, a vrlo ljuta vrsta za Cayenne papar. Chili se često koristi u pripravi meksičkih i indijskih jela. Dodaje se jelima sa sirom, rižom i tjesteninom. Nakon priprave chilija kao sastojka nekog jela, neophodno je dobro oprati ruke.

 

CIMET – Cimet je sasušena kora drveća među kojima je najpoznatije kasija, koja se najviše uzgaja u Šri Lanki i na Sejšelskim otocima. Cimet se upotrebljava u štapićima ili kao prah. Štapići nastaju tako da se kora drveta oguli, zamota, pritisne i sasuši, te nareže na oblike koje izgledom podsjećaju na bodlje. Cimet ima slatkasti miris koji podsjeća na drvo, sladak je i nježan. Cimet je vjerojatno najčešći sastojak kolača, keksa te drugih slatkiša. Upotrebljava se u cijelom svijetu. Štapići cimeta upotrebljavaju se i prilikom kiseljenja te kao dodatna aroma za vruće napitke.

 

COUS-COUS – Djelomično rafinirana, drobljena pšenica (bulgur). Također ime za poznato jelo sjeverne Afrike. Vrlo ukusan i lagan, sprema se za 2 minute. Može se nabaviti u svim većim trgovinama na odjelu zdrave hrane kao rafinirani ili integralni cous- cous.

 

CURRY – Curry prah je mješavina više začina (kurkuma, kumin, korijandar, cayennepapar,…). Premda ima snažan, ljut

ukus, začini koji su u njemu smješani ipak imaju jaču aromu kada se koriste zasebno. Ljutina curry praha ovisi o kombinaciji začina koji su smješani. Curry se najviše upotrebljava u Indiji i cijeloj jugoistočnoj Aziji.

E

EKSPRES-LONAC – hermetički zatvorena metalna posuda u kojoj se hrana kuha parenjem pod tlakom na visokoj temperaturi; idealan za zdravije i brže kuhanje žitarica i mahunarki.

 

F

FETA SIR –  Mrvičasti, intenzivno slankasti bijeli sir koji se najčešće pravi od ovčjeg mlijeka. Posebno je poznat grčki feta sir. Odličan u kombinaciji sa salatama i maslinovim uljem.

 

G

GARAM MASALA – Mješavina suho prženih i mljevenih začina, najčešće korištena u indijskoj kuhinji. Garam masala zagrijava organizam i daje vrlo pun okus slanim jelima. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u velikim supermarketima. Dodaje se na kraju kuhanja.

 

GLUTENSKO BRAŠNO – Brašno dobiveno iz bjelančevina pšeničnog brašna. Idealno za poboljšavanje teksture kruha te za brzo spravljanje seitana, pšeničnog „mesa“. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

 

GOMASHIO – Začin od sezamovih sjemenki napravljen prženjem na suho morske soli i sjemenki sezama koji se potom zdrobi ili izmiksa u sitni prah. Izvrstan za posipanje po gotovim jelima i sendvičima sa maslacem, pun kalcija.

 

H

HIJIKI ALGE- Tamnosmeđa alga koja pocrni kad se osuši, poput žice, jakog okusa, raste u Japanu i u sjevernom Atlantiku.  Daje specifičan „morski“ ukus varivima i slanim jelima, puna je kalcija i jako zdrava. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane i većim supermarketima. Prethodno je treba namočiti. Kuha se u malim količinama kao dodatak odnosno začin jelu.

 

HLADNO PREŠANJE – Odnosi se na način proizvodnje ulja na niskoj temperaturi kako bi se sačuvala njegova prirodna kvaliteta.

 

I

INTEGRALNO BRAŠNO – Brašno od punog zrna pšenice u kojem su sačuvani svi vrijedni sastojci. Miješa se u manjem omjeru sa polubijelim brašnom  (tip 850) i koristi za sve vrste peciva, kruha i kolača.

 

INTEGRALNA ILI SMEĐA RIŽA – Nerafinirana riža u kojoj su sačuvani svi vrijedni sastojci, hranjiva i vrlo zdrava. Dolazi nam u raznim verzijama; dugog zrna, okruglog, divlja, bio,…Probajte umjesto standardne rafinirane riže.

 

K

KARDAMON, DRAGUŠAC – Kardamon je sjeme tropskog voća poznatog kao Elettaria cardamomum, koje potječe iz Indije, Šri Lanke i Gvatemale. Ovo sjeme nalazi se u ovalnim mahunama koje se nalaze u zemlji. Cijele mahune mogu biti zelene, smeđe, crne ili bijele. Kardamon se u kulinarstvu koristi kao smrvljena mahuna ili se koristi samo sjeme (kao cijelo ili samljeveno). Kardamon ima prodoran i slatkast okus. Odlično ide uz deserte i napitke s mlijekom i rižom, djeluje smirujuće za stomak, srce i daje ugodan okus u ustima.

 

KAPARI – Usoljenji ili ukiseljeni izdanci cvijeta mediteranskog grma Capparis rupestris. Kapari se koriste kao prilog jelima već tisućama godina, pogotovo u talijanskoj i francuskoj kuhinji. Imaju specifičan gorkasto-slankasti okus. Odlične su na pizzi. Mogu se nabaviti u svim prodavaonicama. Preporučam kapare u soli.

KEROB ILI FINO MLJEVENI POPRŽENI ROGAČ – Sjemenke rogača se suše, melju u prah te koriste kao zdravija zamjena za kakao i čokoladu. Prekrasne tamne boje i mirisa, po ukusu je čak puniji i aromatičniji a zasigurno zdravilji od čokolade. Vrlo je bogat proteinima i pektinom koji smiruje stomak. Obični rogač se može nabaviti svugdje ali ovdje preporučamo fino mljeveni rogač-kerob koji se može nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane. Ukoliko ne možete nabaviti kerob prah, možete ga zamijeniti kakao prahom ili čokoladom.

 

KLICA – Embrio zrna žitarica odstranjen modernim rafiniranjem, najzdraviji dio zrna.

 

KURKUMA, TURMERIK – Kurkuma začin dolazi od korijena lisnate biljke Curcuma longa, koja uspijeva u Indiji i na Karipskim otocima. Boja začina može biti od svijetlo žute do narančaste. Kurkuma ima blagi slatko-gorki okus, te miris koji podsjeća na naranču i đumbir. Kurkuma je sastavni dio curry začina, daje mu žućkastu boju. Kao zasebni začin upotrebljava se u indijskim i orijentalnim jelima te jelima iz Jugoistočne Azije. Dodaje se svim jelima i jako je zdrav.

 

L

LOVOR – Lovor je list biljke Laurus nobilis, koja potječe iz sjeverne Evrope ali može uspijevati bilo gdje. Listovi su zeleni i sjajni, a narastu do 7.5 cm dužine. Lovor ima prodoran miris, te snažan i gorak ukus. Ovu biljku nalazimo u klasičnim francuskim jelima. Danas se upotrebljava u juhama, umacima, gulašima i jelima sa povrćem. Njegova aroma dolazi do izražaja u marinadama te prilikom kiseljenja namirnica za zimnicu.

 

M

MAKROBIOTIKA – Dolazi od grčkih riječi za veliki ili dug život; način života prema najširem mogućem gledištu, beskonačan red univerzuma; primjena makrobiotike uključuje shvaćanje i prakticiranje tog reda svaki dan, što uključuje biranje i pripremu namirnica, način kuhanja i jedenja, a i orijentaciju svijesti.

 

MASCARPONE SIR – Masni i vrlo fini kremasti sir posebno namijenjen za slastice kao što je tiramisu kolač.

 

MASLINOVO ULJE- Jedno od najzdravijih ulja, prekrasnog izgleda, mirisa i okusa. Najfinije maslinovo ulje je hladno prešano ekstra djevičansko ulje spravljeno od netom ubranih maslina. Manje skupocjene vrste ulja su napravljenje od maslina koje su ubrane nekoliko dna prije prešanja te su prešane pod toplinom ili je pak pomiješano s nekim drugim uljima. Kod kuhanja se koristi više vrsta no treba ga izbjegavati grijati.

 

METVICA, MENTA- Najpoznatije dvije vrste lista metvice dolaze od Mentha spicata L. I Mentha piperita L. Metvica potječe iz Evrope i Azije. Koristi se svježa ili sasušena. Mirišljava je, ima snažan slatki okus koji ostavlja osjećaj hladnoće. Upotrebljava se kod slastica, voća, napitaka i naravno, kao čaj.

 

MISO – Fermentirana pasta od soje, morske soli i obično riže ili ječma; koristi se u juhama, varivima, namazima i kao začin; slatkoslanog okusa, vrlo zdrava.

 

MORSKA SOL – Za razliku od standardne rafinirane soli, nerafinirana morska sol sadrži više sačuvanih minerala. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane kao sitna ili krupna morska sol.

 

MOZZARELLA SIR – Ovaj poznati talijanski sir se tradicionalno radi od mlijeka bizona ali danas se najčešće spravlja od kravljeg mlijeka. Može se jesti svjež, idealan je kao topljeni sir, posebno za pizze, salate i ostale talijanske specijalitete.

 

MUŠKATNI ORAŠČIĆ – Muškatni oraščić je sjeme zimzelenog drva Myristica fragrans, koje potječe sa Molučkih otoka. Ovo drvo daje dva začina: muškat i muškatni oraščić. Oba začina dolaze od voća koje se razdvoji na vanjsku ljubičastu opnu i smeđe unutrašnje sjeme tj. muškatni oraščić. Ovaj začin ima sladak, aromatičan okus koji podsjeća na orah. Upotrebljava se u komadu ili nariban.

 

N

NERAFINIRANO ULJE – Umjesto standardnog rafiniranog ulja, probajte puno zdraviju alternativu- nerafinirano ili hladno prešano suncokretovo ulje u kojem je sačuvano puno više vrijednih sastojaka.  Možete ga pronaći u svim većim supermarketima. Preporučam ABN ulje, koje ima i vrlo pristupačnu cijenu.

 

O

ORGANSKA HRANA – hrana uzgajana bez korištenja umjetnog gnojiva, herbicida, pesticida ili drugih umjetnih raspršivača.

 

ORIGANO, MRAVINAC  – Mediteranski origano sasušeni je list biljke Origanum vulgare L. Ima snažan i aromatičan miris. Okus mu je također snažan i ugodno gorkast. Premda se ovaj list može upotrebljavati svjež, uglavnom se koristi sasušen i smrvljen. Origano se koristi u talijanskim, španjolskim i meksičkim jelima. Gotovo je neophodan sastojak za pizzu.

 

P

PAPAR  – Papar je zrno tropske biljke penjačice Piper nigrum koja raste u Indiji iAziji. Zrna papra mogu biti crna, bijela, zelena i ružičasta. Zelena zrna su nezrela zrna koja su sasušena zamrzavanjem. Crna zrna su zrela i otvorena zrna. Bijela zrna su zrela zrna koja su namočena kako bi otpala vanjska ljuska i ostala samo jezgra. Ružičasta zrna su zrna koja se obično čuvaju u octu. Crni papar ima oštar, snažan okus i miris, bijeli papar je ljući od njega, a zeleni papar je blažeg i svježijeg okusa. Okus i miris papra najviše dolazi do izražaja kada je papar svježe samljeven, neposredno prije dodavanja jelu.

 

PAPRIKA – Slatka paprika je začin koji dolazi od crvene paprika iz roda Capsicum annum. To je žarko crveni prašak koji se pravi od sasušenih zrelih plodova. Boja,okus i ljutina začina ovisi o vrsti paprike koja se upotrebljava za njega.

Npr. mađarska paprika ima slatkast okus, a španjolska paprika ljuća je od nje. Postoji i dimljena paprika.

 

PERŠIN – Peršin je list biljke Petroselinum crispum, koji se može upotrebljavati svjež ili sasušen. Vrlo je popularan kao dekoracija za jelo, izvrstan je kao osvježivač daha. Peršin ima lagan, svjež miris i okus. Svježi peršin je mnogo ukusniji od sasušenoga.

 

PINJOLI – Aromatične sjemenke bora Pinus pinea. Imaju prekrasan orašasti okus. Skupi su ali se koriste u malim količinama. Nezaobilazne kod spravljanja pesto umaka.

 

PRASADAM – Sanskrtski naziv za „soul food“ ili hranu za dušu. Pomno spravljena vegetarijanska hrana koja se po drevnim tehnikama priprema s puno ljubavi, pozitivne energije i duhovne meditacije te se prije konzumacije posvećuje odnosno nudi Bogu kao ponuda ljubavi i zahvalnosti. Prasadam se u vedskoj kuhinji tradicionalno priprema već tisućama godina u uvjetima vrhunske čistoće tijela, uma i duha onog koji kuha jer se smatra da energija kuhara ulazi u hranu i utječe na onog koji tu istu hranu jede.  Dakle, ako je kuhar smirenih i pozitivnih misli, on u hranu prenosi te iste vibracije i obrnuto – ako je negativan, frustriran ili ljutit, hrana koju priprema poprima takve značajke koje onda prenosi na onog tko hranu konzumira. Jedna od zanimljivosti kod pripreme prasadama je da se jelo ne probaje sve dok se ne ponudi Bogu kojem kuhar želi dati prvom da kuša jelo. Kuhar, osim po receptu i iskustvu, raspoznaje koliko je određenih sastojaka i začina dovoljno po samom mirisu hrane. Inače, prasadam na sanskrtu znači „božja milost“. Preporučamo kao najbolju vrstu hrane jer osim gozbe za jezik i tijelo, hrani dušu i stvara smirujuće duhovne i energetske vibracijske tokove u tijelu i umu.

Ovdje slijedi tradicionalni vedski način nuđenja hrane mantrama kako bi dobili prasadam.

 

R

RAFINIRANO ULJE – Ulje za kuhanje kemijski prerađeno da bi se promijenila ili otklonila njegova prirodna boja, okus i miris. Trudite se izbjegavati.

 

RICOTTA SIR – Mrvičasti, meki bijeli sir napravljen od sirutke kravljeg mlijeka, vrlo popularan u talijanskoj kuhinji pri spravljanju slatkih i slanih jela. Vrlo blaga okusa, odlično se kombinira sa ostalim sastojcima.

 

RIMSKI KUMIN – Ne zamijenite s običnim kimom. To je sjeme biljke iz obitelji peršina Cuminum cyminum. Sjemenke su žutkasto smeđe boje, dugoljasto ovalna te imaju topli, lagano gorkasti i aromatični okus. Tradicionalno se koristi u sjeverno-indijskoj, orijentalnoj i južnoameričkoj kuhinji. Kao i kod večine začina u zrnu, njegova aroma najbolje dolazi do izražaja nakon što se malo poprži na suhoj tavi ili na ulju prije dodavanja ostalih sastojaka. Rimski kumin se može nabaviti u lokalnim Centrima za vedsku kulturu i prodavaonicama orijentalnih namirnica.

 

RUŽMARIN – Ružmarin je mali zimzeleni grm, Rosmarinus officinalis, čije lišće izgleda kao iglice bora, a karakterističan je za suho i vruće mediteransko podneblje. Ime ovog začina znači ‘rosa pored mora’. Ružmarin ima miris poput nježne borovine, a slatko je gorkog ukusa. Može se upotrebljavati svjež ili sasušen. Izvrstan za jela s krompirima i u varivima.

 

S

SEITAN – Gluten ili pšenično meso; pšenični proizvod kuhan u tamariju, kombu-algi i vodi; koristi se za variva, krokete, pržene pšenične odreske i mnogo drugih jela; bogat je bjelančevinama i ima izvrstan okus. Brzo se spravlja sa glutenskim brašnom i kvascem od kojeg se brzo umijesi kugla koja se potom oko 45 min kuha u vodi sa tamari ili soja sosom.

 

SEZAM – Sezam je sjeme iz mahuna jednogodišnje biljke Sesamum indicum, koja raste u vrućoj klimi Nikaragve, Brazila i Egipta. Zrno sjemena može biti žućkasto, crveno ili crno. Sezam ima blagi okus koji podsjeća na orah.

Sezam se uglavnom koristi pri pripravi kruha, peciva i kolača. Upotrebljava se i u orijentalnim i kineskim jelima, te kao dekoracija na tjesteninama i jelima od povrća. Obiluje kalcijem.

 

SHOYU – Umak od soje. Izvrsnog, slankastog i bogatog okusa. Nabavite ga u trgovinama zdrave ili svim većim supermarketima. Kad se dodaje jelima, potrebno je smanjiti količinu soli.

 

SIRUTKA – Tekuć i nus-produkt pretvorbe mlijeka u sir ili ocijeđivanjea jogurta. Koristi se kao dodatak juhama, kod kuhanja povrća a pogotovo je zdrav u spravljanu napitaka koji su vrlo osvježavajući i bogati kvalitetnim bjelančevinama.

 

SLANUTKOVO BRAŠNO – Vrlo fino mljeveno žutkasto brašno slanutka. Izvrsno za povezivanje, spravljanje umaka za pohanje i nekih egzotičnih slastica. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane i većim supermarketima.

 

SMEĐI ŠEČER – Umjesto rafiniranog bijelog šečera, probajte puno ukusniji i zdraviji smeđi šečer od šečerne trske. Može se nabaviti u skoro svim trgovinama u raznim verzijama; svijetliji, tamniji, tvrđi, jačeg okusa, …Preporučam Rio pack zbog vrlo pristupačne cijene.

 

SOJINI PROIZVODI – Soja je zacijelo jedna od najkorisnijih mahunarki koja se osim za ulje koristi za cijelu paletu ukusnih proizvoda; sojini komadići, odresci, ljuspice, tzv „pekinško meso“, fašir smjesa, razni umaci, paštete, sojino mlijeko, pudinzi, sirevi, jogurt, vrhnje, hrenovke, naresci,…Puno ekonomičnija,  zdravija i ekološki prihvatljivija alternativa mesnoj prehrani. Na svakom pakiranju možete pronaći način kako obraditi i pripremiti sojin proizvod pa i poneki recept…

 

SOJINO MLIJEKO – Tekući ostatak kod pripreme tofua odnosno sojinog sira; napitak ili zamjena za mlijeko koji nam dolazi u raznim okusima – bez šećera, zaslađen, vitaminiziran, od vanilije, čokolade, jagode,…Preporučam Alpro sojino mlijeko. Također postoji zobeno i rižino mlijeko koje je također ukusna i zdrava alternativa kravljem mlijeku, pogotovo za osobe osjetljive na laktozu.

 

Š

ŠAFRAN – Šafran začin su prašnici na cvjetovima biljke Crocus sativus. To je masa tamno narandžastih vlakana, koja se sasuše pa se potom upotrebljavaju kao cijela ili smrvljena u prah. To je najskuplji začin na svijetu jer je za proizvodnju pola kilograma začina potrebno rukom ubrati oko 75,000 cvijetova ili 225,000 prašnika. Šafran ima oštar i gorkast ukus, te prodoran miris. Šafran se u vrlo malim količinama dodaje jelima sa rižom kako bi dobila žućkastu boju (npr. rižoto, paella), upotrebljava se u nekim orijentalnim jelima te umacima.

 

T

TAMARI – Tradicionalni prirodno napravljeni soja-sos za razliku od rafiniranog, kemijski prerađenog; poznat i kao organski ili prirodni shoyu.

 

TEMPEH – Proizvod od raskoljenih zrna soje, vode i posebne bakterije; može se napraviti kod kuće jednodnevnim fermentiranjem ili kupiti gotov u mnogim trgovinama prirodne hrane; bogat je bjelančevinama, koristi se u juhama, varivima, sendvičima, složencima i drugim jelima.

 

THAI ILI JASMIN RIŽA – Kvalitetna, mirisna riža dugog zrna koja raste u Tajlandu.

 

TJESTENINA – Najfinija tjestenina se dobiva iz durum žita, najtvrđeg žita. Kod pripreme tjestenine, treba obratiti pažnju da ona bude čvrsta a ne ljepljiva i premekana odnosno al dente. Može se kupiti kao bijela (od bijelog, rafiniranog brašna), integralna (od brašna punog zrna- zdravija alternativa), zelena (sa špinatom), višebojna (obična, špinat, rajčica), od sojinog i rižinog brašna te u stotinama oblika i veličina a ovo se neki od najpoznatijih:

 

Conchiglie-oblik školjke (postoje male i velike poput De Checo verzije velikih oblika u kartonskoj kutiji)

Fettuccine-ravne poput vrpce, u obliku gnijezda

Lasagna- kore za spravljanje lazanja

Linguine-tanke poput malih vrpci

Penne rigate-kratki, izbrazdani cjevasti makaroni, koso rezanih krajeva

Rigatoni-vrlo kratki makaroni

Risoni rice-sitna tjestenina za juhe

Spaghetti-duga, uska tjestenina u obliku konopa

Trenette-uska, poput vrpce, duguljasta

Vermicelli-vrlo tanka tjestenina, kratko se kuha

 

TOFU – Usirena soja ili sir od soje; obično pripremljen u obliku kocke koja se može mrviti, rezati i dodavati jelima od povrća, salatama, preljevima, koristiti kao narezak za sendviče. Može se nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane kao bijeli, dimljeni, grill, marinirani, sa začinima,…Bijeli je skoro bez specifičnog okusa i idealan je za kombinaciju sa slatkim i slanim sastojcima a pogotovo za osobe koje ne jedu mliječne proizvode uključujući sir. Tofu je vrlo zdrav, nisko kaloričan, bez kolesterola, visokog udjela bjelančevina.

 

V

VANILIJA  – Vanilija se dobija od dugačkih, zeleno-žutih sjemenki mahuna tropske orhideje Vanilla planifolia. Ove mahune ubiru se nezrele, prije cvjetanja biljke, te se suše dok ne dobiju tamno smeđu boju. Vanilija je najmirišljaviji začin, ima slatki miris i okus sa notom dima ili drveta.Vanilija se uptrebljava u pripravi gotovo svih slatkih jela (sladoled, kreme, kolači, puding, keksi, itd.). Ponekad se upotrebljava i za dodatnu aromu nekih pića i umaka. Posebno cijenjena vrsta je burbon vanilija.

 

W

WOK – Duboka kineska okrugla tava izvrsna za pirjanje.

 

Z

ZASIĆENE MASTI – Nalaze se uglavnom u mesu, piletini, jajima, mliječnim proizvodima i u nekoliko ulja, kao što su kokosovo i palmino; te masti podižu kolesterol i mogu se gomilati u arteriji i nekim organima, te oko njih.

 

Ž

ŽITNA KAVA – Umjesto svakodnevne doze kofeina, probajte ovu zdraviju alternativu predivnog ukusa i bogate pjene. Preporučamo instant žitnu kavu „Bianca“radi brze pripreme i odlične arome.