AdSense 300×250 left text-20

Sigurno vam se nekad dogodilo da vam se jednostavno ne da istuširati ili okupati, a znate da bi trebali? Mislite još da je ona staromodna shema kupanja jednom tjedno sasvim u redu i da će vam od previše tuširanja “otančati ” koža? Zaboravite te mitove iz doba bez tekuće vode!

Žene često odugovlače i s pranjem kose – pa suho pranje, talk puder, soda, vežu rep ili punđu i kao ništa se ne vidi – jer se prvenstveno osvrću na estetsku stranu.

Kada se umorni vratite iz izlaska u pola noći, skidanje šminke je nešto što proklinjete, uključujući i sebe zašto ste je uopće stavili?

Ali, stručnjaci su objasnili što vam može dogoditi ukoliko preskočite sve navedeno – prenosi Women’s Health.

Važnost svakodnevnog tuširanja

“Ako poslije treninga ili bilo kad kada se oznojite dugo ostanete u znojnim stvarima, može doći do ozbiljnih iritacija kože, kao i pojave modrica i ogrebotina – eto odakle pojave na koži za koje se ne sjećate kad ste ih dobili”, kaže doktorica Holly Phillips. Ona ističe da to može dovesti i do razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko nekad baš nemate vremena da se istuširate, obavezno se barem presvucite!

300×250 centar text-39

Jedno istraživanje došlo je do ovih poraznih rezultata – četiri od pet žena se ne tušira svaki dan.

To nikako nije dobro ni za higijenu ni za svjesnost, zato poslušajte savjete doktorice Holly Phillips – tuširajte se svaki dan, a najbolje je stvoriti tu naviku (osim nakon vježbanja) – ujutro odmah nakon ustajanja.

Gledano i s energetsko – suptilne perspektive, tuširanje ujutro je najvažnije tuširanje jer preko noći tijelo luči svakojake supstance, “mirise”, toksine i sl. Ujutro tuš osvježava materijalno i suptilno tijelo od tzv “tijela sna” koje se energetski smatra nečistim.

Druga dobra opcija za tuširanje (s higijenske i s energetske strane) je nakon obavljanja velike nužde (ako ste u prilici).

Treće je nakon težeg fizičkog rada, vježbe, bilo kakvog znojenja, nakon boravka u bolnici, na groblju, na mjestima s masama ljudi.

Kupanje u kadi navečer opušta tijelo i smiruje um.

Ne morate pri svakom tuširanju koristiti sapun i vruću vodu jer to može isušiti kožu, dosta će biti mlaki tuš.

Ako vam je koža suha, nakon ili čak prije tuširanja, namažite je nekim prirodnim uljem ili losionom – ili karite (shea butter) i kokos maslacem. Osim što će biti hidrirana, predivno će mirisati.

Što je s kosom?

“Ako ne perete kosu redovno, na njoj će se neizbježno nagomilati masnoća i prljavština”, kaže stilist George Rylander i dodaje da takva kosa obavezno poprimi neugodan miris i ružan izgled.

Jeste li znali da odugovlačenje pranja kose izaziva njeno mršenje i brže cvjetanje krajeva?

300×250 centar text-39

Prihvatljivo vrijeme između pranja kose svakako je individualno i ovisi o tipu kose, ali prema njemu sve preko 6 dana je puno.

Ne da vam se skidati make-up?

S druge strane, ako zaspete sa šminkom ponekad, to neće imati velike štetne posljedice, izuzev nagomilavanja mrtvih stanica kože – objašnjava Adriana Martino, doktor estetske i laserske kirurgije.

“Ako prakticirate spavanje sa šminkom malo češće, pogotovo stalno, nemojte se začuditi ukoliko vam koža prije vremena ostari. To se događa jer zbog šminke koža se ne može oporaviti i izgraditi nove stanice, te odbaciti mrtve, uslijed čega se pojavljuju bore i koža postaje tamnija “, istakla je ona.

Link Unit 200x90x3 horizontalni text-44

Noću se koža aktivno obnavlja, a ako joj tada zatvorite pore, vrlo vjerojatno ćete uskoro primijetiti mitisere i gnojne prištiće.

Maskara vam možda ne izgleda opasno, jer se nanosi samo na trepavice, ali spavanje s njom ima loše posljedice – može vam skroz prorijediti trepavice!

Zato – voda je naš najbolji prijatelj!

stil.kurir.rs