300×250 centar text-39

Nitko ne želi imati podbradak, ali puno nas ga ima. Čak i ljudi koji nisu pretili! Ako imate podbradak, vjerojatno ga ne želite više imati.

Najveći razlog zbog kojeg se pojavljuje podbradak je debljanje, međutim ponekad samo zato što nam tijelo stari, koža ispod brade se opušta.

Dovraga i gravitacija! Mišići koji se ne koriste dovoljno često izgube tonus, a to uključuje i mišiće u vratu i čeljusti.

Probajte ove jednostavne vježbe kako biste povratili tonus mišića i ojačali ih. Općenito je dobro vježbati sve mišiće lica i na taj način se riješiti podbratka.

300×250 centar text-39

1. Nagnite glavu unazad i blago izbacite donju vilicu, tako da osjetite da se mišići vrata zatežu. Brojite do 10. Polako vratite glavu naprijed, nekoliko centimetara, pa je ponovo nagnite nazad. Ponovite ovaj pokret 20 puta polako, tako da osjećate kako vam se mišići zatežu. Naginjite glavu samo nazad-naprijed, nemojte micati vrat u stranu. Ključna točka je područje ispod brade, upravo tu trebate osjetiti zatezanje.

2. Kad završite s ovom vježbom, opustite vrat, spustite glavu tako da osjetite da su se mišići opustili. Ponovo zabacite glavu unazad. Zadržite se u tom položaju dok nabrojite do 10.

3. Vratite glavu u početni položaj pa sada polako podižite bradu naviše i to sporim pokretima. Rad na mišićima ispod brade ne samo što će ih zategnuti, već će se tako blago i popuniti opuštena koža vrata.

Još nekoliko vježbi koje vam mogu pomoći da se riješite podbratka

Zijevanje

Otvorite usta najviše što možete, zadržite nekoliko sekundi pa potom zatvorite usta. Pritom pokušajte donjim usnama prekriti gornje zube. To će zategnuti kožu i ojačati mišiće vrata. Vježbu nalik na zijevanje treba ponoviti pet do 10 puta svaki dan.

podbradak01Poljubite strop

Sjednite uspravno, nagnite glavu prema iza i gledajte prema stropu. Usne napučite kao da želite poljubite strop. Držite usne u tom položaju oko pet sekundi. Vježbu se preporučuje ponoviti pet do 10 puta svaki dan.

Naslonite se na rame

Udahnite duboko i nagnite glavu na stranu tako da brada dodiruje ramena. Izdahnite i potom spustite glavu neka počiva na prsima. Ponovite postupaka od pet do 10 puta svaki dan.

Obrišite podbradak rukom

Gornjom stranom dlana lagano udarajte po podbratku pa postupno ubrzavajte jačinu udaraca. Postupak radite nekoliko minuta i dva do tri puta na dan.

300×250 centar text-39

Rotiranje glave

Ovu vježbu možete raditi sjedeći ili stojeći. Ispravite kralježnicu i počevši s bradom lagano rotirajte glavu od jednog ramena prema drugome. Nemojte žuriti dok obavljate ovu vježbu, već radite spore i kontrolirane pokrete sa zategnutim mišićima brade. Napravite tri do pet punih krugova glavom.

podbradak02

Istezanje vrata

Sjednite na pod i lijevi dlan položite na tlo, otprilike 15 – 20 cm od vašeg kuka, ali se nemojte previše oslanjati na dlan ruke. Podignite desnu ruku s unutarnjom stranom dlana okrenutom prema licu i stavite ga preko glave i lijevog uha. Zatim pomoću ruke glavu  nagnite, koliko ide, prema desnom ramenu.

podbradak03

Držeći glavu nagnutu u desno, podignite lijevi dlan i dotaknite lijevu nadlakticu (rame) i lagano je gurnite unazad. Zadržite ovu pozu dok ne nabrojite do 5  (kasnije 10). Isto ponovite i s drugom rukom. Ovo će učvrstiti i bočne mišiće podbratka koji su itekako važni za cjelokupnu zategnutost.

podbradak04

Dodatni savjeti kako se riješiti podbratka

Sve ove vježbe usmjerene su zatezanje opuštenih vratnih mišića koje uzrokuju starenje, prekomjerna težina, gravitacija i nezdrav način života. Ono što će vam također pomoći je fizička aktivnost. Trčanje, vježbe s utezima i tradicionalna joga su najbolja opcija.

Pomoći će i pažljivo žvakanje hrane –  što više žvačete, to više učvršćujete mišiće. Svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta. Ovo će vam pomoći i da ranije shvatite kada ste siti i ne pretjerate s količinom pojedene hrane – dakle, dvostruka korist.

U joga filozofiji vjeruje se da se negativne emocije mogu nesvjesno pohraniti u određenim dijelovima tijela. Oni vjeruju da se potisnuta ljutnja “pohranjuje” u području čeljusti – a budući da su mišići čeljusti povezani s bradom i vratnim mišićima – opuštanje napetosti u tom području pomoći će s problemom podbratka. Ovo možete učiniti oblikovanjem usta u slovo “O”, istovremeno govoreći: “aaaaaaaaaa” – kako biste opustili donju vilicu dok vam vrh jezika dodiruje stražnji dio donjih zubi.

Usvajanjem pozitivnih promjena načina života, svakodnevnim obavljanjem ovih vježbi i redovitim bavljenjem fizičkim aktivnostima  – definitivno ćete riješiti problem svog mrskog podbratka.

Link Unit 200x90x3 horizontalni text-44

Izvori:

http://simpleorganiclife.org/double-chin-exercises/

http://zena.hr/clanak/vjezbanje/rijesite_se_mrskog_podbratka/4833