AdSense 300×600 left top text-36

Mi u ovom svijetu živimo tako da se služimo shemama. Sheme nam pomažu kako da kaos pretvorimo u smislenost. Shema nastaje tako što kroz osjetila primamo podatke i impulse, a oni ih slažu u smisao. Tako činimo i s emocijama, a redovno nam one šalju krive impulse pa zbog toga krivo zaključujemo.

Negativan smisao na koji još civilizacija nije odgovorila je strah, odnosno mi kada dobivamo neki impuls, primjerice, da ćemo dobiti otkaz, mi reagiramo kao da se radi o pitanju života ili smrti, jer smo još od lovačkih društava koji su trajali oko 95 posto naše povijesti, takvi da od toga stvaramo opasnost iako je nema.

Sheme uma usmjeravaju pažnju na ono što je za nas bitno, a odbacuje ono što je nebitno iako to ne mora biti istina.  Drugim riječima, sheme određuju što odlazi u  onaj nevidljivi mentalni ili podsvjesni dio koji Jung zove Sjena. One nam osiguravaju i okvir za objašnjenje što je to što smo opazili i na koji način planiramo reagirati. Tako posjedujemo shemu za vožnju bicikla. Sheme su mentalni modeli našeg iskustva. Kada pomislimo na to što treba učiniti da vozimo bicikl ili završiti tečaj knjigovodstva, mi se pozivamo na model koji uključuje naše znanje o matematici i svega onoga što smo stekli tokom školovanja. Ta mentalna mapa govori nam šta sve treba učiniti kako bi svi ti elementi funkcionirali bez problema,  uz pomoć prethodnih znanja ili shema.

Ovi modeli su ključno mentalno sredstvo za navigaciju kroz kompleksan svijet. Vrlo često ih koristimo i testiramo tako da kada ih poslije prvih nekoliko pokušaja naučimo i počnemo primjenjivati neke od njih, ne moramo o tome više razmišljati.

Prema znanosti, kako učimo novu mentalnu naviku recimo, kako da koristimo novi kompjuterski program one zone u kojima mozak formira tu naviku jako su aktivne i troše puno energije da se neuroni te navike povežu i izgrade. No, kada smo jednom njome ovladali, isti ti dijelovi mozga troše vrlo malo energije da bi je izvršavali. Kada mentalna navika postane automatska, naš um samo vrti odgovarajuću shemu za ono što treba odraditi, ne ulaže nikakvu dodatnu energiju u taj napor. A nova shema biva uskladištena u podsvjesne sheme.

AdSense 300×250 left text-20

Velik broj shema su efikasne prečice u umu. Dobar dio te efikasnosti dugujemo činjenici da dok ih izvršavamo, ne moramo na njih obraćati pažnju. Jednostavno počnu  djelovati, pomažući nam da upravljamo svojim životom. No, kada dođe do jedne posebne kategorije  shema koje upravljaju našim emocionalnim navikama mogu se javiti problemi. U području emocija, većina shema nam pomaže, ali mnoge mogu biti i kontraproduktivne, čak samorazarajuće. U takvim slučajevima dešava se ponavljanje istog obrasca (o tome govore planete) za koji ćemo možda kasnije uvidjeti da nas nigdje ne vodi, ali se tada već osjećamo nemoćnim da ga izmijenimo. Nekako se dogodi da uopće ne razmišljamo da postoje i neke alternative. Takve samorazarajuće sheme uklapaju se u ono što budistički monah Amaro označava kao “inerciju navike zbog koje je najvjerojatnije da ćemo istu stvar uvijek iznova činiti, iako su njezine posljedice bolne.”

Od svih mentalnih navika, možda su emocionalno najnabijeniji oni modeli stvarnosti koji se odnose na to kako razmišljamo i osjećamo sami sebe i ljude u svom okruženju. Te sheme boje i omeđuju najintimniju teritoriju u našem životu. Kada su ovi modeli stvarnosti iskrivljeni, a to je u velikoj većini slučajeva, nevolje postaju način života. Jyotish kroz planetarne sheme pokazuje kombinacije i funkcioniranje tih shema, u mnogim situacijama olakšava život, odnosno ako partner ima samorazarajuće sheme, sigurno ih nećemo vidjeti ukoliko nemamo sredstva poput jyotisha da ih otkrijemo. Postoje i neki drugi elementi gledanja, ali oni se većinom odnose na pregledavanje energetskog polja. Ako izostavimo priču o jyotishu i poljima, svakako ono što je bitno stvoriti sto više shema poput meditacije, stvaranja što više ugodnih odnosa kako bi stvorili nove sheme za prepoznavanje dobrih odnosa za nas.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net