Do prije nekoliko godina potpuno nepoznate i egzotične namirnice – tofu, seitan i tempeh danas su sve popularniji i poznatiji termini u svakodnevnoj prehrani. Dokaz tomu je da se osim u trgovinama zdrave hrane, mogu nabaviti i u gotovo svim bolje opskrbljenim supermarketima.

300×250 centar text-39

Tofu je ime za usirenu soju ili sir od soje. U prodaju dolazi obično u hladnjacima (u DM-u na pr. nije u hladnjaku) i pripremljen je u kesici od oko 200 gr i to u obliku kocke u malo tekućine. Tofu se može mrviti, rezati i dodavati jelima od povrća, salatama, preljevima, koristiti kao narezak za sendviče… Može se nabaviti kao obični bijeli, dimljeni, grill, marinirani, sa začinima… Bijeli tofu je bez specifičnog okusa i idealan je za kombinaciju sa slatkim i slanim sastojcima, a pogotovo za osobe koje ne jedu mliječne proizvode. Dimljeni tofu je delikatesa za spravljanje sendviča…
Tofu je vrlo zdrav, nisko kaloričan, bez kolesterola te visokog udjela bjelančevina.
I ne zaboravite – tajna običnog tofua je u marinadi i to najčešće onoj u soja sosu. Nakon što ste ga marinirali, jednostavno ga popržite na tavi ili grillu. Ukratko, tofu možemo upotrijebiti svugdje gdje koristimo i kravlji sir. Odličan je i za vegetarijansku kajganu

Seitan – pšenični gluten ili „pšenično meso“, često zovu zamjenom za meso u vegetarijanskoj kuhinji. Koristi se pržen, pirjan, kuhan, u juhama, salatama, sendvičima i sl. Odličnog je okusa, bogat bjelančevinama… Dolazi u različitim verzijama; mariniran, dimljen, pečen, u obliku odrezaka, velikih komada, salama, kobasica… Najčešće je kuhan u tamariju, kombu-algi i vodi.

Vrlo lako se proizvodi i kod kuće čime ćete i znatno uštedjeti. Za bržu i lakšu pripremu od one standardne s polubijelim brašnom i ispiranjem, ovdje ćemo dati jednostavniji recept.

Trebat će vam glutensko brašno (možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane), instant kvasac i tamari sos. Stavite u zdjelu oko 250 gr glutenskog brašna, 1 instant kvasac i dodajte vode po potrebi koliko je potrebno da brzo zamijesite kuglu od tijesta. Možete prije vode dodati i omiljene začine.Vrlo je važno brzo mijesiti jer se glutensko brašno u kontaktu s vodom odmah stisne. Kuglu seitana stavite kuhati u lonac s dosta kipuće vode u koji ste dodali malo tamari sosa. Kuhajte oko 45 min. Neki kuhaju u gazi, a neki bez, ovisi volite li kompaktniji i tvrđi ili rahliji i mekši seitan. Nemojte se iznenaditi- seitan će kuhanjem dobiti na volumenu. U vodu u kojoj ga kuhate također možete dodati i kombu algu. Također je odličan u marinadi sa soja sosom nakon koje ga kratko popržite ili grillajte. Može i na roštilj.

Tempeh je nešto manje poznat proizvod od seitana i tofua, a pravi se od raskoljenih zrna soje, vode i posebne bakterije; može se napraviti kod kuće jednodnevnim fermentiranjem ili kupiti gotov u trgovinama prirodne hrane. Bogat je bjelančevinama, a koristi se u juhama, varivima, sendvičima, složencima i drugim jelima.

U slast!

300×250 centar text-39