Piše: Joško Bašić, profesor kineziologije i trener – facebook / Fitness centar Joker 

Pred svaki početak godine priča je ista, pogledom u ogledalo mnoge hvata panika i bezglavo rade gluposti u cilju da dođu u formu. Panika se povećava ako u blizini ogledala imamo vagu koja će poludjeti nakon obilate novogodišnje trpeze.

Jedna od najvećih i najučestalijih gluposti je prisilno znojenje u cilju gubljenja masnog tkiva. Nažalost te dvije stvari nemaju nikakve zajedničke točke. Ulaskom u bilo koju teretanu uvijek nailazim na istu sliku- šuškavac do šuškavca, a tek kad se zaviri u svlačionicu – saune su pretrpane.

Ne znam zašto ljudi misle da će preko znoja istopiti trbuhe i bokove!?

Mit koji vlada po mnogim teretanama se nikako ne može iskorijeniti jer uvijek je ista priča: „Ja se na treningu obučem u šuškavac da se više oznojim i tako istopim mast.”

Je li je uzrok ove gluposti „nečije“ neznanje ili zatrovane marketinške propagande nekih bezvrijednih proizvoda – to ne znam, ali sigurno znam da to nekoga može koštati zdravlja. Cilj mi je ovim člankom samo reći surovu stvarnost i pojasniti neke stvari.

300×250 centar text-39

Znojenje je normalan fiziološki mehanizam (produkt žlijezda znojnica), kojim se ljudsko tijelo hladi i regulira tjelesnu temperaturu. Masnoća je energija, a znoj je voda. Znojenjem se tijelo hladi i nastoji zadržati stabilnu temperaturu nužnu za odvijanje svih životnih procesa. Navlačeći šuškavac, onemogućujete normalno hlađenje, a istodobno visokom razinom aktivnosti- podižete temperaturu. Logičan slijed je pojačano znojenje kako bi se pojačalo hlađenje tijela.

Da, što se više znojite, to više gubite na težini, ali gubitak na težini rezultat je gubitka vode, ne masnog potkožnog tkiva!

Ne može se doslovno istopiti i izaći kroz kožu. Sva voda koju ste izgubili znojenjem na treningu, vrlo će se brzo nadoknaditi i sve što ste postigli – samo je smanjenje količine elektrolita u tijelu, koje svakako morate nadomjestiti.

Naravno da je znojenje zdravo jer tako izbacujete i štetne tvari iz organizma, ali na taj se način ne rješavate tjelesnih masnoća. Energiju pohranjenu u masti morate potrošiti, a to znači unositi manje hrane nego što vam treba kako bi tijelo razliku “povuklo” iz pričuve.

300×250 centar text-39

Znači, nemojte pribjegavati ovim metodama jer osim što su besmislene i ne utječu na rješavanje vaših problema, s gubitkom masnih naslaga još i dodatno stvaraju nove probleme i utječu na vaše zdravlje.

Stoga, preporuka je da pustite kožu i tijelo da dišu tako što ćete za vrijeme vježbanja biti obučeni u adekvatnu i laganu odjeću i pod obavezno uzeti u obzir problem dehidracije i pravilne hidratacije prije, za vrijeme i nakon vježbanja.

Korisnije bi vam bilo da po hladnoći trčite u kratkim rukavima jer ćete time potrošiti više kalorija.

ZATO OSTAVITE ŠUŠKAVAC ZA HLADNO VRIJEME I PUSTITE KOŽU DA DIŠE!

Piše: Joško Bašić, profesor kineziologije i trener / Facebook

Responsive text-38