AdSense 300×600 left top text-36

Često se događa da čujemo kako je razlog zašto smo nesretni činjenica da nismo prihvatili sami sebe. Koliko prosječnih ljudi uopće zna što to znači, a još bolje je pitanje kako to napraviti?

Život kakav živimo nije ništa drugo nego splet uvjerenja koja smo stekli kroz iskustva, u djetinjstvu, preuzeli od roditelja ili okoline. Drugim riječima, prilagodili smo svoje postojanje nekim nevidljivim pravilima koja su iznimno jaka i koja nam prije svega služe. Ona funkcioniraju kao autopilot, kada prepoznaju situaciju u vanjskim uvjetima, odabiru poznato ponašanje iz memorije i aktiviraju ga.

Tako smo ponekad uvjereni da je nešto moguće, a ponekad da je nemoguće. Vjerovanje je informacija koja određuje misao, a misao dalje kreira ponašanje.

Uvjerenja kreiraju i da nije njih ne bi bilo ni naše orijentacije u svijetu. Puno toga u životu ne bi funkcioniralo. Međutim, upravo nas ta uvjerenja koja su ključna za održivost života kakav živimo, često onemoguće da prihvatimo sami sebe.

To se događa zato što je na putu koji se zove život stoji previše onih uvjerenja i životnih pravila koja preuzimamo, a koja ograničavaju naše izvorne vrijednosti, potrebe i dominantne kvalitete. Umjesto da ih pokrenu, uvjerenja ih potiskuju i onemogućuju našoj izvornoj prirodi da se pokrene i povede nas putem na kojem ćemo biti sretni i ispunjeni.

Ako je mama rekla djetetu da je nemoguće biti najbolji u društvu, što mislite, hoće li dijete samo moći odlučiti da je to ipak moguće?

Reprogramiranje vlastitog postojanja

Živjeti tuđa uvjerenja umjesto svojih, masovna je pojava i ona vuče debele korijene iz proteklih stoljeća. U današnje vrijeme kada se razina svijesti polako diže i kada shvaćamo da je samostalnosat i individualnost formula uspjeha, sve vise iz tog razloga i težimo prihvaćanju sebe odnosno uklanjanju ponašanja koja dirigira autopilot i doslovno težimo reprogramiranju svog postojanja.

U potrazi smo za našom izvornom prirodom i odgovorima tko smo mi zapravo.

Spoznaje koje imamo kao tvrdokorna uvjerenja vladaju nama i onim što zaista želimo, a nisu usklađena s onim što nam je prvenstveno predodređeno.

Neke kvalitete koje su naša jača strana, s kojima bi lakoćom osvojili svijet jednostavno čuče u mraku i čekaju da ih pustimo van, čekaju promjenu postojećeg uvjerenja koje najčešće kaže da mi nešto ne možemo, da to nije za nas, da je nemoguće ili nešto deseto u što smo uvjereni.

Nije da ne osjećam naše kvalitete i jake strane. Nije da ne poznajemo tu stranu sebe. Samo nam poznati filteri onemogućavaju da u pogon stavimo ono što zaista osjećamo da želimo, možemo i trebamo.

Kada je tako, onda prvo što se događa jest osjećaj da je život težak, da smo nesretni i nezadovoljni, stvari nam ne funkcioniraju baš najbolje, s težinom prolazimo dan, a onda i sam život. Prečesto radimo i bivamo u situacijama koje nikako nisu u skladu s našim vrijednostima.

Kako spoznati tko smo zapravo?

Spoznati tko smo zapravo znači najprije pogledati na svijet svojim očima i isključiti filter preuzetih uvjerenja. To je moguće. I te kako!!!

Vjerujem da ste bili u situaciji u kojoj ste znali kako biste trebali postupiti, što je vaše uvjerenje stečeno kroz život, ali istovremeno ste mogli čuti onaj unutarnji glasić koji kaže kako bi za vas bilo dobro da postupite ili možda bolje rečeno: kako biste vi radije odabrali.

Odabir ili odluka različita od one koja je ustaljeno korištena možda nosi etiketu sigurnosti, međutim ta sigurnost ima tu etiketu sigurnosti samo zato što je obrazac već poznat. Prava istina je da uvjerenja koja smo preuzeli od drugih iz nas crpe enormnu količinu energije nama potrebne za postizanje ciljeva uz pomoć tih uvjerenja. To je sigurnost za napor i patnju, a vrlo često i primarno, to je siguran način za neprihvaćanje sebe.

Responsive text-38

Kada i kako prihvatiti sebe?

Ciljeve daleko lakše postižemo kada smo sami odabrali načine ponašanja, formule, strategije i druge životne postulate zato što samostalnim odabirom intuitivno odabiremo sve ono što je u skladu s našom izvornom prirodom i tako stavljamo u pogon veliku količinu naše izvorne snage.

Kada to napravimo, život postaje jednostavniji, ugodniji i uspješniji. Tada nam se i na našem putu slažu situacije koje su u skladu s našim željama jer tada samo mi u skladu sami sa sobom.

Prihvaćanje samih sebe, kao najvažniji zadatak svih nas, treba početi odmah. Što prije počne, život će postati jednostavniji.

Prihvatite sebe tako što ćete odabrati SVOJ put, čuti i upotpuniti SVOJE potrebe, raditi stvari koje mislite da su VAŠE, ići tamo gdje osjećate da PRIPADATE i gdje se UGODNO OSJEĆATE.

Zapamtite najvažnije: ne vjerujte slijepo uvjerenjima koja su duboko ukorijenjena i najčešće preuzeta od roditelja, već primijetite svijet oko sebe!

Imate već dovoljno godina da ne dozvolite da ono što vidite svojim očima negirate da postoji ili je moguće samo zato što su vas nekada drugačije učili. Drugim riječima, provjerite je li ono u što vjerujete zaista istina ili je ipak istina ono što vidite i uviđate svojim očima, svojim razumom u svom životu.

Kada to napravite, prihvatili ste i sami sebe i tada počinje VAŠ ŽIVOT, onakav kakav ste i zaslužili živjeti.

Autorica:
Melita Manojlović, life i business coach
info@melitamcoaching.com

Više informacija o edukacijama, NLP-ju, manifestiranju želja i zakonu privlaćenja saznajte na www.melitamcoaching.com
Pratite Melitu Manojlović na Facebook stranici https://www.facebook.com/melitamcoaching

Responsive text-38