300×250 centar text-39

Katehini zelenog čaja kao što je EGCG (polifenoli) su provjereni sastojci koji poboljšavaju metabolizam i osiguravaju uspješno reguliranje težine, no oni osim ovih dobrobiti imaju i dugačku povijest kao moćno oružje u borbi protiv različitih vrsta raka.

Sastojci zelenog čaja su iznimno jaki antioksidansi koji mogu stvoriti apoptozu ili staničnu smrt – mehanizam koji nedostaje kancerogenim stanicama zbog čega kancerogeno tkivo nekontrolirano raste.

Znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers su nedavno objavili rezultate studije u žurnalu Food nad Function u kojoj se objašnjava sinergija između pijenja zelenog čaja i poboljšanja zdravlja zahvaljujući polifenolima i flavonidima u zelenom čaju, a najviše zahvaljujući kvercetinima, ako su dovoljno zastupljeni u našoj prehrani.

Kvercetin  pomaže u povećavanju prihvaćanja polifenola iz zelenog čaja i njihovoj integraciji u kancerogenim stanicama gdje smanjuje kancerogenu metilaciju – staničnu diobu – i tako djeluje kao ubojica raka. Ovako pojačan zeleni čaj postaje snažan borac protiv kancerogenih oboljenja.

Kvercetin četverostruko pojačava antioksidantno djelovanje zelenog čaja i njegov učinak protiv razvoja stanica raka.

300×250 centar text-39

Miševima koji su imali probleme s nedostatkom imuniteta i karcinomima su znanstvenici davali zeleni čaj u kojemu se nalazi 0,4% kvercetina, dok je druga grupa s istim problemima dobivala običan zeleni čaj, obije grupe su pripravke od zelenog čaja dobivale dva tjedna, na koncu su znanstvenici zaključili da je grupa koja je dobivala zeleni čaj pomiješan s kvercetinom dramatično smanjila kancerogene stanice u bubrezima i plućima dok je grupa s običnim zelenim čajem imala za četvrtinu manje efekte liječenja. Dodatno je otkriveno da je kvercetin smanjio metilaciju kancerogenih stanica koju su poticali antioksidansi polifenola zelenog čaja, koji inače limitiraju anti-kancerogene učinke ovog prirodnog pića.

Znanstvenici su na koncu studije zaključili slijedeće:

„Da bi se maksimalno pojačao anti-kancerogeni efekt zelenog čaja ili ekstrakta zelenog čaja potrebno ga je miješati s kvercetinom.“

Oni su primijetili da katehini zelenog čaja pokazuju puno jača svojstva antioksidansa od vitamina C ili E, i preporučili su pijenje zelenog čaja u svrhu smanjenja rizika od mnogih malignih oboljenja uključujući i:

  • Rak kože
  • Rak dojki
  • Rak pluća
  • Rak debelog crijeva
  • Rak jednjaka
  • Rak mjehura

Znanstvenici smatraju da je tri do pet šalica svježeg zelenog čaja na dnevnoj bazi kombinirane s kverecetinom iz voća, povrća ili iz suplemenata, na takav način se prirodno povećavaju svojstva našeg tijela da se brani od dobivanja kancerogenih oboljenja.

Link Unit 200x90x3 horizontalni text-44

Korisni savjeti

Kvercetin možete kupiti u prahu u svakoj bolje opremljenoj ljekarni ili na intrenetu. Ovaj spoj pripada vrsti biljnih pigmenata – flavonida – topljivih u vodi i obično se izvlači iz crvenog luka, jabuka, bobičastog voća, grožđa i nekog lisnatog povrća.

Ako se odlučite zamijeniti kavu ili neko drugo piće zelenim čajem obratite pažnju da je čaj iz ekološkog uzgoja i da je napravljen od mladih listića čaja, na taj način ćete izbjeći moguću kontaminaciju teškim metalima naročito kad je zeleni čaj iz Kine ili neke druge zemlje u kojoj je tlo iznimno kontaminirano teškim metalima.

Nikada ne kupujte zeleni čaj u kesicama jer je kakvoća takvog čaja upitna kao i kemikalije koje se nalaze u kesicama – filterima. Kada kuhate zeleni čaj najvažnije je ne dozvoliti da voda provre, na jednu šalicu vam je dovoljno jedna puna čajna žličica listića koju ćete staviti u čajni filter, ne ostavljajte čaj u vodi više od 20 sekundi jer ćete u protivnom znakovito smanjiti korisne spojeve zelenog čaja.

Kvercetin u prahu možete miješati s čajem ili ako vam se ne sviđa ukus tada ga možete popiti u kapsulama prije pijenja čaja.

Priroda nam pruža bezbrojne načine sprečavanja oboljenja i liječenja od najtežih bolesti, zeleni čaj zaslužuje našu pažnju i poštovanje, kako u borbi protiv kancerogenih obljenja tako u poništavanju učinaka stresa i sprječavanja prekomjernog i prijevremenog starenja

Izvor: Natural News

Za Matrix World prevela i uredila: Ljubica Šaran

300×250 centar text-39